Lästid: 4 min


”Jag tycker inte om mig själv”


”Andra ser ner på mig”


”Jag passar inte in”


”Jag känner mig misslyckad”


…är nog bland det vanligaste man hör som psykolog. Men inte inledningsvis. Det kräver en hel del mod att kunna sätta ord på denna smärtsamma inre upplevelse.


Det ligger i människans natur att jämföra sig med andra. Tyvärr kan det leda till att du känner dig misslyckad och nedtryckt – när jämförelsen systematiskt är till någon annans fördel… Då krävs det inte så mycket för att ge upp. Du känner dig ofta orolig. Du försöker skapa kontroll på olika sätt eller börjar undvika saker.  Du har väldigt mycket fokus på de andra:Hur kommer de andra att se på mig? Vad kommer de andra att säga?Det är en sorts överlevnadsstrategi.


Inget konstigt att du känner sig konstant orolig under de omständigheterna.


Hur förflyttar du fokus från andra till dig själv och din egen inre process? Till att börja med behöver du


(1) lära känna olika delar av dig själv – och

(2) acceptera de olika delarna av dig själv.


Varför blir det så här, varför behöver man som vuxen lära känna sig själv på nytt?


När du var ett litet barn var du spontan och glad, du tyckte om att leka och skapa, du visste vad du ville och det kändes naturligt.  Men så småningom började du få ”återkoppling” från din omgivning – föräldrarna, förskolelärarna, lärarna, kompisar och andra viktiga personer – som kanske inte alltid förstod dig och dina känslor eller begränsade dig på något annat sätt.


En del av dessa erfarenheter var bra för din utveckling, och du lärde dig att anpassa dig på ett effektivt sätt (så kallad socialisering).


Men en del av dessa upplevelser begränsade dig på ett mycket tråkigare sätt. De ledde dig längre bort från dig själv… Något som kan ge upphov till en hel del olika psykologiska symtom och bekymmer.


Som vuxen kan du lära känna din unika personlighet på nytt och lära dig en av de allra viktigaste färdigheterna: att vara din egen bästa vän.


Hur fungerar en människa med en god självkänsla?


Han/hon kommer alltid att välja någon sysselsättning som han/hon tycker om. När han/hon ska ta ett beslut kommer han/hon att överväga vad som är praktiskt och logiskt, men sedan kommer han/hon att göra det han/hon känner för.


Han eller hon har ingen anledning att anklaga någon. Han eller hon har det bra. Han eller hon lever med dem som han/hon tycker om och jobbar där han/hon vill jobba.


Han eller hon tar medvetna beslut och är harmonisk inombords. Därför är han/hon också snäll mot andra och omvärlden. Han/hon respekterar andras önskningar på samma sätt som han/hon respekterar sina egna.



När jag började samtala med Katja var min självkänsla nästintill obefintlig och jag befann mig på livets sköra tråd. Tillsammans bollade vi känslor och problem som successivt gjorde mig starkare och mer insiktsfull.  Att bli medveten om vad som pågår i ens inre är ofta första steget till förändring.


Hennes professionalism och respektfulla bemötande gjorde mig lugn och trygg i en miljö som annars kan vara stressande och skrämmande.


Katja har gett mig de verktygen som behövs för att stå på egna ben oavsett vilka hinder som dyker upp under livets gång. För första gången känner jag mig självsäker och det viktigaste av allt, jag vet mitt mänskliga värde!”


- Klient

En del klienter glömmer till och med bort hur det var innan de började gå i psykoterapi – så naturligt det nya sättet att fungera kan kännas.


God självkänsla ska inte blandas ihop med egoism. En egoistisk person är fokuserad på sina problem. Han eller hon är inte intresserad av andra. En person med god självkänsla är däremot snäll och respektfull mot andra och är öppen för världen – för att han eller hon trivs med sig själv.


När du jobbar med din självkänsla lär du dig


  • Att säga NEJ


  • Att respektera dina känslor


  • Att tycka om dig själv och andra


  • Att sluta vilja vara omtyckt av alla


Du känner dig inte tom och ensam längre. För att den viktigaste personen i ditt liv – DU SJÄLV – behöver dig och tycker om dig.