ENSAM? HAMNAR I SAMMA MÖNSTER HELA TIDEN? "STANNA ELLER GÅ?"

Lästid: 4 min


En av de vanligaste anledningar till att människor kan känna sig olyckliga är att de kan ha svårt att bygga upp och bibehålla varaktiga och givande relationer. De flesta människor söker sig till terapi på grund av relationsproblem.


Om du har den typen av funderingar kan du då ha som mål att undanröja hindren för att du ska ha tillfredställande relationer.


Situationer och hinder kan se väldigt olika ut. Här är några vanliga exempel.


 1. Du dejtar men upplever inte att det leder någonvart.


 • Dynamiken/samspelet känns inte bra


 • Du hamnar i samma mönster gång på gång


 • Kontakter rinner ut i sanden utan att leda till något seriöst


 • Du har innerst inne svårt att tro på att någon verkligen vill ha dig.      Psykolog hjälper dig:


 • Utforska dynamiken som gör dig olycklig


 • Utforska faktorer bakom dynamiken


 • Du får praktiska, konkreta råd


 • Du övar på att bete dig på ett annat sätt


 • Du bedömer potentiella partners mycket snabbare


 • Du sparar din värdefulla tid


 • Du slipper smärta och frustration


 • Du utvecklas som person

 

   

När jag sökte hjälp hos Ekaterina hade min flickvän precis gjort slut med mig. Jag hade svårt att hantera det och visste inte hur jag skulle gå vidare. Jag trodde att jag skulle vara ensam resten av livet.  Tanken kvävde mig bokstavligen, jag fick panikångest vid några tillfällen. Jag var väldigt deprimerad. Under vår korta kontakt blev situationen mycket mer hanterbar för mig. Jag träffade en ny tjej. Det var jobbigt i början men jag lärde mig så mycket om mig själv tack vare det. Jag förstår min flickvän mycket bättre nu, vi planerar att flytta ihop.”


Klient, 39

 2.  Du är en blyg och tillbakadragen person. Du vill ha partner men vågar inte ta tag i det. Du hittar på olika bortförklaringar så att omgivningen ska "lämna dig i fred".

 

      Du behöver arbeta med din självbild, exponeras för kontakter i ett hanterbart tempo, utforska nya beteenden        och  ”uppdatera” din självbild när du utvecklat de nya färdigheterna.

 

3. Du är redan i ett förhållande men känner dig inte lycklig. Det kan bero på ett antal olika anledningar. Den hjälp som du kan få beror på vad du själv vill och är motiverad till.


Vi människor knyter an till varandra och varje separation innebär kris och smärta. Å andra sidan, att leva i ett förhållande som inte fungerar är inte heller särskilt stärkande och givande; det innebär faktiskt samma konsekvenser för hälsan som separation eller skilsmässa.


Enligt forskning höjer ett olyckligt förhållande risk för att bli sjuk med 35% och till och med förkortar ditt liv med 4 till 8 år.  Det sliter ut både kroppen och själen. Det höjer blodtrycket och förorsakar hjärtsjukdomar. Det kan leda till ångest, depression, missbruk, aggressivitet och till och med psykos.

 

Hur ensam och oälskad du än känner dig idag kan vi alltid göra något åt situationen och få dig att må mycket bättre. 


När jag träffade Katia var jag i upplösningstillstånd. Ingenting fungerade. Jag kämpade på men jag kände att jag kunde få så mycket mer ur livet. Under vår kontakt fick jag reflektera över hur jag själv bidrog till det som hände runt om kring mig. Det var tufft!! Men jag var redo att ta ansvaret. Jag kände hela tiden att det var den enda vägen till förändringen. Jag mår mycket bättre nu. Min pojkvän friade till mig och vi flyttade ihop – relationen med honom blev mycket mer harmonisk, även om vi fortfarande har ”våra stunder”.


Klient, 40