Känner du dig nedstämd och deprimerad?

Lästid: 7 min


När du har läst denna text kommer du att förstå vilka krafter som kan finnas bakom din depressivitet och nedstämdhet och vad du kan göra för att ta dig ur det.


Depression är inte bara en sänkt sinnesstämning. Du njuter inte av aktiviteter som brukar ge dig glädje. Du går upp eller ner i vikt, din aptit är påverkad. Du sover inte som vanligt. Du känner dig antingen upprörd och irriterad – eller hämmad. Du har väldigt låg eller ingen energi. Du känner dig värdelös. Du skuldbelägger dig själv. Livet känns meningslöst och hopplöst. Du har svårt att koncentrera dig och kan till och med få självmordstankar.


Deprimerade människor är benägna att uppfatta och tolka saker och ting på ett negativt sätt och har lättare att komma ihåg negativa händelser. Negativa händelser förklarar de med negativa inre faktorer (”Det var mitt fel”, ”Jag ställer alltid till på det viset”). Det positiva tillskrivs däremot externa, övergående faktorer (”Jag hade tur”, ”Detta var ett undantag”, ”De bara tyckte synd om mig”). Detta skapar en ond cirkel som leder till att man fortsätter känna sig hopplös och deprimerad.


Då frågar du dig själv, kanske: ”Hur blir jag av med dessa symtom, helst så fort som möjligt? Det är viktigt att ta hand om symtomen, och det finns strategier och färdigheter som du kan lära dig.


Men frågan som kanske är ännu viktigare är ”VARFÖR har jag blivit deprimerad?”


Att du vågar leta efter svaret kan bli början på ditt nya liv.


Man kan inte säga att det finns en depression. Det finns olika typer av depressioner.


Om du går igenom något smärtsamt, förlorar en relation, förlorar en förälder, har du en omfattande frustration i ditt liv. Reaktiv depression är helt normal. Du har investerat mycket energi i något och känner smärtan när bandet är förstört. Du hedrar den förlorade relationen genom att sörja den. Depressionen blir bara patologisk om den fortsätter för länge eller om den stör ditt liv för mycket.Den vanligaste typen av depressionen är något som kan kallas för intrapsykisk depression. Det är en depression där någon aspekt av ditt liv, attityd eller beteenden förtrycker något hos dig som är naturligt och spontant och önskar att ta sig uttryck genom ditt liv.


Du kanske har externa krafter i ditt liv som förhindrar dig från att göra det som du vill göra med ditt liv. Eller du har några ”komplex” som förhindrar dig från att du lever ditt liv till fullo. Depression blir en naturlig konsekvens.


Vi står vid vägskäl varje dag. Många gånger styrs det vi väljer av omständigheterna eller av att vi är rädda eller undviker konflikt eller söker någons godkännande eller vill vara omtyckta.


Inget konstigt att man blir bortkopplad från sitt eget psyke. Detta leder sakta med säkert till depressiva symtom.


Det gäller alla. Vi kan vara välanpassade, rika, populära, framgångsrika, men om vi inte ställer oss stora frågor om vår unika resa, kommer något i oss alltid att kännas ofullständigt och smärtsamt. Det handlar inte om att vara självisk eller egennyttig.


Det handlar om att hitta något som är värt ditt engagemang. Om du har en känsla av mål och mening, kommer du att klara vad som helst.


Något som är meningsfullt för en person, är inte meningsfullt för någon annan. Det är väldigt subjektivt.


Vad är det som vill uttrycka sig i denna värld genom dig?


Vad ger dig glädje och energi?


Vad inspirerar dig?


Känns det du gör nu meningsfullt för dig inifrån?


När du svarar på dessa stora frågor och bestämmer dig för vad du vill uppnå, uppstår ett spänningsfält mellan var du är nu (punkt A) och vart du vill (punkt B).


Det finns ingen plats för tomhet där det finns ett sådant spänningsfält.


Det finns ingen plats för meningslösheten heller.


Utan att märka det förflyttar du fokus från det som tynger dig – till det du vill uppnå och som kommer att fylla ditt liv med mening i stället.


Det är inte alltid så lätt!


Men att leva utan kontakt med sig själv är kanske inte så lockande alternativ heller.


Varför inte börja ditt nya liv redan idag?